Papiloame pe corp: păstrați sau eliminați?

Papiloamele sunt zone de proliferare patologică a celulelor stratului superior al pielii și ale membranelor mucoase. În timp, aceste neoplasme benigne pot deveni o sursă a procesului oncologic, așa că mulți pacienți sunt îngrijorați de cum să scape de papiloame. Să ne dăm seama de ce apar papiloamele pe corp, cum sunt periculoase pentru sănătate și dacă trebuie îndepărtate.

Motivele apariției papiloamelor

Motivele apariției papiloamelor pe corp sunt împărțite în principale și indirecte, acționând ca un factor declanșator al dezvoltării bolii.

papiloame pe spate

Principala cauză a papiloamelor pe piele este infecția cu papilomavirusul uman (HPV) din grupul cu papilomavirus. HPV este un termen generalizat care înseamnă un grup întreg de agenți virali capabili să infecteze structurile epidermice și membranele mucoase și, în unele cazuri, chiar să provoace cancer.

Conform statisticilor, prevalența HPV pe planetă este globală - virusul se află în corpul a 90% dintre adulți. Știința cunoaște 100 de tulpini ale virusului papiloma, dar nu fiecare dintre ele este periculoasă - caracteristicile, zonele de localizare și probabilitatea de a dezvolta cancer sunt diferite pentru fiecare tulpină. Cele mai periculoase sunt HPV 16, 18, 31, 33 și 35, care în 98% din cazuri provoacă cancer de col uterin la femei.

HPV nu tolerează factorii de mediu agresivi, prin urmare practic nu se răspândește prin aer. Principala cale de transmisie este contactul. Riscul maxim de infecție apare din contactul cu pielea unei persoane bolnave.

Virusul pătrunde în primul rând în stratul bazal al epidermei (pielii), unde moare timp de câteva luni. Perioada de incubație poate dura până la câțiva ani. Dacă imunitatea este slabă, atunci boala va da simptome în decurs de o lună, iar perioada medie pentru apariția simptomelor este de 6 luni.

Următoarele motive provoacă apariția papiloamelor pe piele:

 • Scăderea imunității - răceli, răni, boli cronice, HIV, SIDA;
 • Microtraumatism, zgârieturi, răni deschise pe suprafața pielii pacientului;
 • Dezechilibru hormonal, care poate fi asociat cu sarcina, alăptarea, menopauză etc . ;
 • relații sexuale promiscuoase, sex oral cu purtător al virusului papilomului;
 • stres neuro-emoțional, stres, suprasolicitare fizică sau mentală;
 • obiceiuri proaste, malnutriție;
 • endometrioza.

Simptome de papilom

Cel mai adeseavirusul papilomuluila femei și bărbați nu se manifestă deloc, diagnosticul său este posibil doar printr-o analiză specială. Semne vii de infecție sunt observate doar la un număr mic de persoane infectate și chiar acestea dispar adesea după un timp scurt.

Multă vreme, pacientul nici nu bănuiește că a devenit purtător al unei infecții care este infecțioasă pentru alții. Principalul simptom al infecției - neoplasmul pielii de papilom - apare deja atunci când virusul este în deplin control în organism. În acest caz, papilomul poate crește pe orice parte a corpului - pe piele și mucoase.

Există un număr imens de fotografii pe Internet, unde puteți vedea clar cum arată un papilom și colonia sa. Aceasta este o creștere a pielii sub forma unui sigiliu în formă de cupolă sau a unei papule pe o tulpină subțire. Papula poate avea, de asemenea, o bază îngroșată. Culoarea papilomului este, de asemenea, ambiguă - cineva are un "neg" roz pal, iar cineva are o creștere maro închis. Unele tulpini de papilomavirus formează colonii întregi de neoplasme, care se îmbină treptat într-o verucă neplăcută, cu mai multe capete, care seamănă cu conopida.

Soi de papiloame: 7 tipuri principale

Oamenii de știință cunosc mai mult de 100 de tipuri de HPV, dar cele mai frecvente sunt 10 tipuri de papiloame:

 • Papiloame plantare.Provoacă papilomul pe picior - papilomavirus tipurile 1, 2, 4. Papiloamele plantare arată ca niște creșteri pe tălpile piciorului. Negii plantari pot fi singuri sau multiple. În timp, persoana care a declanșat boala devine dureroasă să meargă. Adesea papilomul plantar este confundat cu calusurile și nu merge la medic, în timp ce infecția afectează între timp zone noi ale pielii.
 • Papiloame vulgare.Acestea sunt foci keratinoase ovale cu o nuanță gălbuie, apar de obicei pe mâinile adulților. La copii, astfel de neoplasme pot fi găsite pe genunchi.
 • Papiloame plate.Rezultatul activării HPV 3, 10 tipuri. Creșterile arată ca niște umflături plate și netede.
 • Papiloame Lewandowski-Lutz.Al doilea nume este epidermodisplazia verucoasă. Infecția duce la formarea multor veruci multicolore pe mâini și picioare.
 • Papiloame filiforme.Formată la persoanele în vârstă. Negii arată ca niște umflături gălbui. Așezat pe pleoape, inghinale, axile, gât. Papilomul filamentos rănit de îmbrăcăminte sau ca urmare a zgârieturilor necesită tratament urgent, altfel inflamația și complicațiile nu pot fi evitate.
 • Papiloame juvenile.Asociat cu infecția cu papilomavirus 6, 11 tipuri. Formată în laringe. Ca urmare, respirația devine dificilă și vorbirea se deteriorează. Virusul se răspândește în timpul nașterii, trecând la nou-născut de la mamă.
 • Negii genitale. . . Apariția negilor genitali este principala manifestare a infecției, a cărei sursă a fost papilomavirusul uman. Din punct de vedere vizual, negii genitali arată ca niște veruci obișnuite, pot fi mici (până la un centimetru), au culoarea cărnii sau roz, o suprafață ușor accidentată sau absolut netedă. Cel mai frecvent loc pentru formarea negi genitale este organele genitale externe. La bărbați, aceste date despre educație apar pe scrot, penis. La femei - pe labiile majore și labiile mici, pe colul uterin, lângă clitoris, în vagin. Dacă negii sunt iritați, mâncărimea, sângerarea este probabilă în timpul actului sexual. Astfel de papiloame se transformă în tumori canceroase.

Condiții complexe - o consecință a papiloamelor netratate

 • Hiperplazia epitelială locală.Consecința infecției cu papilomavirus 13, 32 de tipuri. Zona afectată arată ca o erupție de neoplasme papilare pe limbă și de-a lungul marginilor buzelor. Papiloamele se pot uni între ele, formând o zonă bine vizibilă.
 • Condiții precanceroase și cancer- Multe forme de papilomavirus uman cauzează dezvoltarea unor neoplasme predispuse la transformări maligne. În acest sens, diagnosticul precoce și detectarea papilomavirusului permit detectarea și îndepărtarea tumorilor oncologice ale colului uterin și ale altor organe în stadiile incipiente ale dezvoltării lor.

Cât de periculoase sunt papiloamele pe corp: de ce trebuie îndepărtate

Papiloamele sunt inofensive doar ca aspect. Aceste neoplasme, în absența unui tratament adecvat în timp util, se răspândesc rapid în tot corpul în țesuturile sănătoase. Acest proces se numește autoinactivare. Rezultatul înmulțirii neoplasmelor este cel puțin multiplu.

Desigur, negi -papiloame pe corp- este foarte urât, dar aceasta nu este singura problemă. Un dermatolog bun vă va spune de ce papiloamele de pe corp sunt periculoase - astfel de neoplasme sunt susceptibile la melingizare - o degenerare malignă a unei tumori. Cât de repede va continua procesul și dacă va începe deloc depinde de locația papilomului și de tipul de HPV. Negii genitali care cresc pe colul uterin sunt deosebit de periculoși. Transformarea unor astfel de formațiuni în cancer are loc în fiecare al doilea caz.

Structurile care se formează pe piele ca urmare a infecției cu papilomavirus nu sunt însoțite de obicei de durere, mâncărime sau arsuri, care deseori cauzează neglijare din partea pacientului. Dar, deoarece papiloamele vin aproape întotdeauna în contact cu îmbrăcămintea, există un risc ridicat de deteriorare. Rezultatul va fi sângerări abundente, infecții și cicatrici urâte pe piele. Din toate acestea rezultă răspunsul la întrebarea dacă este necesar să îndepărtați papiloamele de pe corp - desigur că este!

Metode învechite și moderne de îndepărtare a papiloamelor de pe corp

Este imposibil să scapi de papiloame acasă fără consecințe. Procedura este efectuată de un dermatolog, iar în cazul unei afecțiuni precanceroase, de un oncolog. Înainte de aceasta, pacientul trebuie să treacă testele, inclusiv:

 • un test de sânge pentru markeri tumorali;
 • Diagnosticare PCR;
 • luând țesut papilom pentru examinare histologică.

În țara noastră, se utilizează mai multe metode pentru îndepărtarea papiloamelor de pe corp. Pentru a înțelege ce metodă să alegeți, să ne uităm la un tabel.

Metodă

Cum este

Beneficii

dezavantaje

Interventie chirurgicala

O metodă radicală și foarte traumatică de îndepărtare a papiloamelor

Leziunile mari pot fi tăiate

Vătămare. Risc de infecție și sângerare. Cicatricile bine vizibile rămân pentru totdeauna.

Criodestruire

Îndepărtarea papiloamelor cu azot lichid

Nu necesită o ameliorare puternică a durerii, deoarece frigul îngheață

Probabilitatea de rănire a țesuturilor sănătoase. Incapacitatea de a controla adâncimea impactului. O cicatrice rămâne.

Electrocoagulare

Distrugerea unui neoplasm cu un impuls electric. Este rar utilizat în centrele medicale unde nu există echipamente noi.

Tehnica ieftina

Moxibustia este o procedură neplăcută. Cicatricarea este posibilă. Necesită ameliorare puternică a durerii

Îndepărtarea papiloamelor cu laser

Distrugerea acumulării cu un fascicul laser direcționat

Nu este nevoie de pregătire, nu este nevoie de reabilitare - rana se vindecă imediat. Lipsa de cicatrici și cicatrici. Procedura durează doar câteva minute. Laserul activează regenerarea pielii, asigurând vindecarea rapidă.

Costul eliminării cu papilom cu laser este mai mare decât costul metodelor anterioare.

Îndepărtarea papiloamelor cu un cuțit radio

Cea mai sigură și mai nedureroasă modalitate de a îndepărta papiloamele din corp.

Nu este nevoie de pregătire. De asemenea, reabilitarea nu este necesară. Cuțitul radio este echipat cu un coagulator, care oprește imediat sângerarea prin sigilarea vaselor deteriorate. După îndepărtarea papiloamelor cu un cuțit radio, nu rămân cicatrici, prin urmare procedura este prescrisă pentru a scăpa de neoplasmele de pe față și din părțile intime ale corpului. Emisia radio activează regenerarea pielii, astfel încât rana se vindecă instantaneu.

Costul eliminării papiloamelor prin tehnica undelor radio este puțin mai mare decât îndepărtarea cu laser.

Îndepărtarea papiloamelor poate fi considerată un tratament pentru HPV?

Din pacate, nu. Prin îndepărtarea papiloamelor, un dermatolog elimină doar manifestările papilomavirusului, care poate degenera în cancer. Virusul în sine rămâne în organism. Până în prezent, nu există medicamente specifice care să poată face față papilomavirusului uman și, prin urmare, terapia principală vizează eliminarea mecanică a neoplasmelor cauzate de virus.

Infecția este oprită cu agenți antivirali, care vor fi eficienți cu imunitate puternică. Prin urmare, imunoterapia se desfășoară în paralel. În timp ce virusul trăiește în organism, nu va fi posibil să se vindece papilomul pentru totdeauna.

Cât costă eliminarea unui papilom?

Costul eliminării papiloamelor depinde de amploarea leziunii. Prețul este indicat pentru o operație slab traumatică efectuată prin metoda undelor radio folosind un cuțit nou cu efect de coagulare.

Care medic tratează papiloamele și unde este mai bine să îndepărtați papiloamele de pe corp?

Mulți pacienți sunt interesați de medicul care tratează papiloamele. Acest lucru este făcut de specialiști - dermatologi, ginecologi, urologi și oncologi. Totul depinde de localizarea neoplasmului.

Specialiștii clinicii efectuează o examinare inițială și confirmă diagnosticul. Apoi, papiloamele sunt îndepărtate cu un laser și un cuțit radio, folosind cele mai noi dispozitive. După aplicarea la centrul nostru medical, pacientul primește o consultație detaliată, poate trece toate testele, inclusiv oncologia. Îndepărtarea papiloamelor se efectuează fără durere și complicații.