Virusul papiloma uman, tipuri de papiloame

Papiloame și verucisunt leziuni benigne pe piele. Apariția lor este cauzată de virusul papiloma uman (HPV).

Aceste creșteri strică aspectul și subminează încrederea în sine. La urma urmei, ele apar adesea în locuri deschise: față, gât, decolteu. În plus, aceste excrescențe sunt rănite de îmbrăcăminte și devin inflamate. Dar cel mai neplăcut lucru este atunci când papiloamele și condiloamele apar pe organele genitale. Ele nu numai că pot ruina viața intimă, dar pot și provoca dezvoltarea unei tumori canceroase.

Boala cauzată de papilomavirus se numește papilomatoză. Această boală este frecventă în rândul persoanelor care sunt active sexual. Potrivit unor rapoarte, 80% dintre femeile adulte au manifestările sale. 70% dintre ei au fost infectați sexual. La bărbați, semnele externe ale bolii sunt mult mai puțin frecvente - 1% au negi pe organele genitale, 30-40% au o evoluție asimptomatică a bolii.

Există două perioade în viața unei persoane când riscul de infecție este deosebit de mare. Primul cade la începutul vieții sexuale la 17-25 de ani, iar al doilea la vârful noilor parteneriate la 35-40 de ani. Datorită particularităților dezvoltării imunității, copiii și adolescenții care se infectează de la părinți sunt foarte sensibili la acest virus.

Persoanele în vârstă și obeze sunt mai predispuse la apariția papiloamelor. Au aceste neoplasme apar în pliurile pielii și pe față.

Nu întotdeauna infecția cu un virus duce la apariția papiloamelor. Agentul cauzal trăiește în celulele pielii și dacă imunitatea unei persoane este puternică, atunci el face față cu succes acestei infecții. Dar dacă apărarea organismului scade, atunci apar negi sau papiloame pe piele.

Mulți sunt interesați de modul în care papiloamele și condiloamele diferă. De fapt, acestea sunt manifestări ale diferitelor forme ale aceluiași virus.

cum arată negii

negi- Acestea sunt neoplasme benigne care sunt cauzate de papilomavirusul uman tip 6 și 11. Unii oameni de știință cred că condiloamele au mai multe șanse să degenereze în tumori canceroase. Se găsesc în zona genitală și anus (anus), dar uneori pot apărea lângă gură. Negii apar adesea sub forma unei erupții cutanate constând din multe elemente. Au o proprietate neplăcută de a fuziona și de a ajunge la dimensiuni mari. Pe membrana mucoasă a organelor genitale cresc sub forma unui pieptene de cocoș.

Negii sunt roșii sau maro murdar, dar pe organele genitale sunt mai deschise. La atingere sunt mai moi și mai sensibile decât papiloamele. Ca structură, seamănă cu multe vilozități care au crescut împreună la bază.

Negii sunt mai contagioși și tind să reapară după tratament. Sunt disponibile în trei soiuri: veruci genitale, plate și intraepiteliale. Aceste formațiuni trebuie îndepărtate. În același timp, medicii înregistrează toate cazurile de condilomatoză.

papiloame pe corpul uman

Papiloame- Acestea sunt neoplasme benigne care sunt cauzate de varietăți mai puțin periculoase de papilomavirus uman, mai des tipurile 1, 2, 3, 4 și 10. Riscul de a dezvolta o tumoră oncologică în acest caz este scăzut, papiloamele sunt mai mult un defect cosmetic decât o problemă serioasă. Sunt localizate pe diferite părți ale pielii: pe pleoape, în gură și pe buze, pe piept și gât, axile. Dar pot fi și pe organele genitale.

Papiloamele sunt mai deschise decât verucile: roz, alb, sidefat sau maro deschis. De regulă, ele apar unul câte unul, nu se contopesc unul cu celălalt. Rareori depășesc 1 cm înălțime. Aspectul papiloamelor este, de asemenea, diferit - acestea sunt formațiuni rotunjite, denivelate pe o tulpină. Arata ca conopida si sunt ferme la atingere.

Papiloamele răspund mai bine la tratament și pot dispărea de la sine în timp. Acest lucru se întâmplă în 20% din cazuri.

Deci, să rezumam. Papiloamele sunt o formă de manifestare mai puțin periculoasăpapilomaviruspersoană. Dar negii trebuie îndepărtați. Dar este dificil să distingem independent condilomul de papilom, deoarece fiecare persoană are propria sa boală. Prin urmare, în orice caz, consultați un medic pentru sfaturi.

Papiloame cutanate

Cauzele papiloamelor

papilomavirus uman în organism

Papilomul este o tumoare benignă rotundă pe o tulpină subțire, care seamănă cu o papilă în formă. Dar aceasta nu este boala în sine, ci consecințele ei. Papiloamele pot fi comparate cu ciupercile. Deși le vedem la suprafață, miceliul și-a întins plasele sub pământ. Este cazul papiloamelor, totul este exact la fel.

Cauza acestei boli infecțioase este papilomavirusul uman (HPV). Intră pe piele și începe să se înmulțească în stratul său de suprafață - epiteliul scuamos. Virusul, ca un miceliu, se așează în liniște în grosimea pielii. Dar când imunitatea scade și se acumulează o cantitate suficientă de agent patogen, schimbă nucleii celulelor epiteliale. Și din această cauză, încep să producă urmași „greșiți". Celulele pielii mutate de la virus cresc activ și provoacă apariția papilomului.

Modalități de transmitere și metode de infectare

 1. Prin contact sexual.Membrana mucoasă subțire a organelor genitale este foarte sensibilă la virus. Dacă partenerul tău are papiloame la nivelul organelor genitale, atunci probabilitatea de infecție este de aproape 100%. Utilizarea prezervativului poate reduce riscul. Dar dacă excrescentele sunt situate într-un loc neprotejat (de exemplu, perineul), atunci va apărea infecția în acest caz. Trebuie amintit că orice fel de contact sexual și chiar sărutările sunt periculoase cu un astfel de partener.
 2. De la mamă la copil în timpul nașterii.Acest lucru se întâmplă atunci când viitoarea mamă are veruci pe organele genitale interne sau externe. În timpul nașterii, copilul înghite virusul și dezvoltă papiloame la nivelul laringelui. Această formă a bolii este dificil de tratat.
 3. Prin obiecte de uz casnic. Mai ales des infecția apare prin prosoape, prosoape, aparate de ras, epilatoare. În acest fel, copiii din părinți bolnavi se infectează.
 4. Infecție în locuri publice.Băile, piscinele și vestiarele din sălile de sport pot fi periculoase. Virusul lăsat de o persoană bolnavă pe suprafețele umede nu moare. Provoacă infecție dacă infecția a ajuns pe pielea rănită. Dar probabilitatea acestui lucru nu este mare.
 5. Autoinfecție. Aceasta înseamnă că un papilom poate provoca apariția a încă o duzină de neoplasme. Autoinfecția apare în timpul bărbieritului sau al epilării, la frecarea cu haine.

Virusul papiloma uman, tipuri de papiloame

diagnosticul papiloamelor la om

Virusul papiloma uman (HPV) este unul dintre cele mai comune de pe planetă. Agentul cauzal al bolii în sine este un dublu catenar de ADN cu informații genetice, înconjurat de o înveliș proteic protector. Există peste 100 de soiuri ale acestuia. Dintre acestea, 40 provoacă boli la oameni. În funcție de tipul de agent patogen, boala are manifestări diferite: veruci, papiloame ascuțite, plate sau intradermice și cancer ale organelor genitale.

După infectare, virusul pătrunde în nucleele celulelor pielii și începe să se înmulțească acolo. Aceasta continuă timp de aproximativ 3-12 luni. Această perioadă se numește perioada de incubație: virusul este deja în organism, dar manifestările externe sunt încă invizibile.

Apoi, dacă sistemul imunitar este slăbit, pe suprafața pielii apar papile microscopice formate din mai multe celule. Treptat, cresc și pot crește până la 10 centimetri. Dacă sistemul imunitar este puternic, atunci papilomatoza fie nu se manifestă deloc, fie are loc autovindecarea, care poate apărea la tinerii sub 25 de ani, după naștere sau când o boală cronică s-a retras.

Există mai multe tipuri de papilomavirus:

 1. Papilomavirusuri non-oncogene (HPV 1, 2, 3, 4, 5, 63).Acest grup de viruși care nu provoacă renașterea în celulele pielii. Tipurile HPV 1, 2, 4 și 63 provoacă adesea veruci plantare și vulgare pe degete. 3 și 10 provoacă veruci plate, care erau considerate o formă severă a bolii. De fapt, în acest fel organismul încearcă să limiteze răspândirea virusului. Se pare că creează un „sarcofag" în jurul celulelor afectate.
 2. Papilomavirusuri oncogene cu risc oncogen scăzut (HPV 6, 11, 42, 43, 44).Aceste tipuri de virus pot provoca în cele din urmă cancer, dar riscul unei astfel de dezvoltări a bolii nu este foarte mare. Celulele epiteliului scuamos al pielii suferă mutații numai dacă organismul este afectat de factori cancerigeni: fumat, ecologie slabă, utilizarea pe termen lung a contraceptivelor hormonale. Virusurile de tipurile 6 și 11 provoacă adesea dezvoltarea de papiloame pe laringe și veruci genitale pe organele genitale.
 3. Papilomavirusuri oncogene cu risc ridicat (HPV 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 și 68)Infecția cu acești virusuri duce adesea la cancer, în special la tumori de col uterin și laringe. De asemenea, provoacă neoplazie, o afecțiune precanceroasă care se manifestă printr-o modificare a structurii celulelor uterine. Cel mai periculos din acest grup este HPV 16. Acest tip de virus cauzează 50% din cazurile de cancer. A 18-a tulpină este, de asemenea, destul de agresivă și adesea provoacă umflarea colului uterin. Tipurile 31 și 35 provoacă papuloză bowenoidă la bărbați și femei, care poate provoca cancer de penis și col uterin. Tipurile HPV 51 și 56 sunt considerate cele mai puțin cancerigene din întregul grup, sunt mai ușor de tratat și pot fi excretate din organism pe cont propriu.

Prognosticul evoluției bolii

Cel mai nefavorabil prognostic pentru virusul de tip 18. Boala se poate transforma in cancer in 3-5 ani, care dizolva rapid metastazele din alte organe. Tumora se comportă agresiv și crește adânc în organele genitale. Prognosticul pentru infecția cu tipul 16 este oarecum mai bun, dar probabilitatea de reapariție a tumorii după tratament este mare.

Prognosticul pentru 31, 33, 35, 39, 52, 58, 59 tipuri de virus este nefavorabil. După 2-3 ani de la tratament, boala se manifestă din nou și devine adesea malignă. Cancerele cauzate de aceste tipuri de virus au rate ridicate de mortalitate.

Astfel de prognoze nefavorabile ar trebui să alerteze o persoană dacă găsește chiar și o mică excrescență pe piele. Este necesar să consultați un dermatolog sau ginecolog care poate diagnostica cu exactitate.
Puteți determina tipul de papilomavirus uman în laboratoare. Pentru a face acest lucru, luați un frotiu sau răzuire din zona pielii unde există excrescențe. Apoi, ADN-ul virusului este determinat în laborator. Tipurile de papilomavirus diferă unele de altele în structura secțiunilor lanțului ADN. Ajută la recunoașterea diferențelorreacția în lanț a polimerazei (PCR).

Simptome și cum arată papiloamele pe piele?

Papiloame pe față (foto)

papiloame în zona ochilor

Aceste excrescențe benigne se găsesc adesea în locurile în care pielea este mai subțire: lângă ochi, în jurul nasului și gurii. Și la bărbați pe bărbie în zona de bărbierit. Creșterile pot apărea singure sau în grupuri. În aparență, acestea sunt excrescențe rotunjite asemănătoare cu papilele alungite sau conopida. Papiloamele de pe față sunt de culoare roz sau maronie.
În primul rând, pe suprafața pielii apare o umflătură minusculă, asemănătoare unui coș. Treptat, crește în dimensiune, crește și în lateral. În diametru, papilomul ajunge până la 3 cm, baza sa este mai îngustă, iar capacul este rotund și tuberos.

Dacă la femei papilomul pe față provoacă în principal probleme estetice, atunci la bărbați este mai dificil. Creșterile sunt rănite în mod constant în timpul bărbieritului, iar acest lucru poate provoca inflamații grave.

O persoană se infectează prin contactul corporal cu o persoană bolnavă. Aceasta poate fi îmbrățișare, contact sexual sau, de exemplu, prin prosoape comune. Din momentul infectarii si pana la aparitia papiloamelor pe fata poate dura de la 3 luni la un an. Adesea, excrescentele se formează pe piele după infecții, stres sever, hipotermie, în timpul sarcinii, când imunitatea scade.

Papiloame pe pielea gâtului și a corpului (foto)

papiloame pe pielea gâtului

Papiloamele pot apărea oriunde pe corp. Locația lor depinde de sex, calea infecției și tipul de HPV. Unele soiuri de virus provoacă apariția verucilor în principal pe organele genitale, altele pe corp. La bărbați, papiloamele apar cel mai adesea sub axile, pe părțile laterale ale corpului și pe gât. La femei, ele apar pe sâni, sub sâni, pe mameloane și la axile. Dar creșterile pot apărea și în alte părți ale corpului: pe abdomen, spate, șolduri.

Papiloamele de pe corp apar în medie la 3 luni după infecție. Dar virusul poate cuibărește în piele timp de câțiva ani și se poate manifesta numai după căderea sistemului imunitar al organismului.

În timp ce papilomul de pe pielea gâtului și a corpului este mic, acesta poate fi confundat cu pielea de găină. Dar treptat crește și începe să aducă multe neplăceri: se agață de haine, se inflama, sângerează. În acest caz, nu puteți amâna vizita la medic.

Papiloame pe pielea mâinilor (foto)

papiloame pe mâini

Papiloamele vulgare sau verucile apar adesea pe pielea mâinilor, care sunt cauzate de HPV tipurile 3 și 10. Ele se transmit de la o persoană bolnavă la o persoană sănătoasă și cresc adesea în locurile în care au existat mici leziuni ale pielii, în special în apropierea unghiilor. . De la infecție până la apariția verucilor durează aproximativ 2-6 luni.

Papiloamele de pe mâini au propriile lor caracteristici. Sunt mai plate și nu stau pe un picior îngust, ci direct pe piele. Acestea sunt formațiuni mici rotunjite, de culoare gălbuie, cu o suprafață de keratinizare neuniformă. La atingere sunt dense și aspre. Elementele învecinate se îmbină adesea și pot lovi o suprafață mare. Ele sunt adesea localizate pe degete, palme și la copii și pe genunchi. Acest lucru se datorează faptului că bebelușii se târăsc fără haine. La copii, verucile apar mai des decât la adulți, deoarece pielea lor este mai subțire și mai susceptibilă la virus.

Papiloame pe pielea picioarelor (foto)

papiloame pe pielea picioarelor

Aceste excrescențe benigne de pe tălpi sunt uneori denumite coloane. Ele provoacă dureri dureroase și arsuri la mers și pot aduce o mulțime de probleme unei persoane.

Boala este cauzată de papilomavirusul uman, sau mai degrabă de tipurile sale 1, 2 și 4. La 4-6 săptămâni de la infecție, pe piele apare o umflătură netedă, ușoară. Treptat, crește în dimensiune și devine galbenă. Suprafața sa devine neomogenă, denivelată sau viloasă. Creșterea înconjoară marginea proeminentă. În 30% din cazuri, papiloamele de pe talpă dispar de la sine. Autovindecarea apare în principal la tinerii cu imunitate puternică.
Uneori, papiloamele plantare sunt confundate cu calusuri care apar în urma strângerii prelungite a picioarelor cu pantofii. Dar modelul pielii rămâne pe calus, iar suprafața negului plantar constă din elemente rotunjite separate.

Îndepărtarea papiloamelor pielii

îndepărtarea papilomului cu laser

Papiloamele sunt îndepărtate atunci când strica aspectul, sunt adesea rănite, inflamate sau tind să degenereze într-o tumoare canceroasă. Principalul tratament pentru papiloame este îndepărtarea acestora. Dar pentru ca verucile să nu vă mai deranjeze niciodată, trebuie să urmați un curs de tratament:

 • Medicamente imunostimulatoare pentru întărirea apărării organismului.
 • Antivirale. Ele nu distrug agentul cauzal al bolii, ci doar limitează creșterea acesteia.
 • medicamente citotoxice. Aceste medicamente provoacă moartea celulelor care alcătuiesc papiloamele și verucile. Sunt utilizate atunci când erupția cutanată este foarte frecventă și laringele și alte organe interne sunt afectate. Aceste medicamente pot provoca reacții adverse grave.

Dar singurul mijloc eficient este îndepărtarea mecanică. Medicina modernă oferă mai multe modalități de a face acest lucru. Să aruncăm o privire la caracteristicile lor.

Îndepărtarea chirurgicală a papiloamelor.

Operația se efectuează dacă dimensiunea papilomului este mai mare de 1 cm sau există suspiciunea că celulele canceroase sunt prezente în formațiune. Adesea, medicul excizat și unele țesut sănătos. Acest lucru este necesar pentru ca excrescența să nu reapară. După îndepărtare, se aplică o sutură. Procedura se efectuează sub anestezie locală și durează 10-15 minute. În acest caz, pacientul nu simte durere.

În unele cazuri, când papilomul are o tulpină subțire, acesta este tăiat cu foarfece chirurgicale. Apoi vasul care a hrănit-o cu sânge este sigilat (coagulat) cu ajutorul unui electrocoagulator. Zona este tratată cu un antiseptic.

Dezavantajele metodei: o zonă destul de mare de piele este îndepărtată. Este nevoie de mult timp pentru vindecare, după operație pot apărea cicatrici și cicatrici.

Cauterizarea papiloamelor cu azot lichid.

cauterizarea papiloamelor cu azot lichid

Un alt nume pentru această metodă este criodistrugerea, adică distrugerea prin frig. După ce tumora (papilom) a fost examinată și analiza a arătat că este benignă și nu există celule modificate în ea, atunci puteți trece la operație.

Medicul atinge papilomul cu un tampon de vată înmuiat în azot lichid sau cu o duză specială. Temperatura azotului este de -196 de grade. Timpul de expunere este de 5-20 de secunde. Durata cauterizării depinde de mărimea papilomului. La contactul cu azotul lichid, apa din celule îngheață, se transformă în gheață, iar cristalele acesteia distrug papiloamele.

Procedura este nedureroasă, dar dacă pielea din acest loc este foarte sensibilă, atunci este anesteziată cu o injecție de novocaină în locul dureros. După tratamentul cu azot, pielea devine albă și, treptat, se formează în acest loc un mic balon umplut cu un lichid limpede sau roz. Pielea din jur este roșie și umflată. În această etapă, o persoană poate experimenta disconfort - arsuri și furnicături. Dar trec treptat.

După procedură, medicul recomandă tratarea pielii cu alcool boric sau soluție de permanganat de potasiu de 2 ori pe zi timp de o săptămână. Unguentul previne infectia, creste imunitatea locala si reduce riscul reaparitiei papilomului.

Bula izbucnește după 3-4 zile și se transformă într-o crustă care protejează rana de deteriorare. Treptat, stratul superior dispare și pielea sănătoasă, roz, rămâne sub el.

Îndepărtarea cu azot lichid este recomandată dacă papiloamele sunt localizate pe pleoape sau pe articulații mici. Criodistrucția este, de asemenea, utilizată pentru a elimina excrescentele de pe organele genitale.

Dezavantajul metodei: dacă medicul îngheață ușor zona bolnavă a pielii, atunci este posibilă reapariția papilomului. Înghețarea prea multă dăunează țesutului sănătos și provoacă cicatrici.

Îndepărtarea papiloamelor cu laser.

Înainte de îndepărtare, se efectuează o analiză pentru a exclude prezența celulelor canceroase. Locul în care se află negul sau papilomul este anesteziat cu un spray de lidocaină. Pacientului i se cere să poarte ochelari de protecție.

Un fascicul de raze laser este îndreptat către neoplasm. Un papilom este afectat nu mai mult de un minut. Laserul evaporă apa în celulele bolnave, acestea se micșorează și se transformă într-o crustă. După o jumătate de oră, pielea din jurul ei devine roșie și se umflă, aceasta este o reacție normală care va trece în câteva zile.

Crusta cade singură în 5-7 zile. În locul său este pielea roz moale. Treptat, culoarea sa se uniformizează și nu există nicio urmă de papilom la locul defectului. Va dura aproximativ 2 săptămâni pentru vindecarea completă. În această perioadă, trebuie să protejați pielea de lumina directă a soarelui. În caz contrar, va apărea o pată maro închis la locul papilomului.

Cauterizarea papiloamelor cu laser evită infectarea plăgii cu microorganisme și sigilează vasele. Prin urmare, sângerarea în timpul și după intervenția chirurgicală nu apare.

Crusta care s-a format la locul papilomului nu este recomandat să fie umezită și aburită timp de 3 zile. De asemenea, până la vindecarea completă, nu puteți aplica produse cosmetice decorative. Acest lucru va preveni apariția cicatricilor. Tratați această zonă cu o soluție de permanganat de potasiu sau un unguent de vindecare cu antibiotic, conform recomandărilor medicului.
Cu ajutorul unui laser se îndepărtează papiloamele de pe brațe, picioare, față și organe genitale.

Dezavantajul metodei: la îndepărtarea papiloamelor mari cu laser, pot rămâne cicatrici. Criodistrucția poate duce la faptul că papilomul va scădea în înălțime, dar va crește în lățime

Electrocoagularea papiloamelor.

Aceasta este eliminarea neoplasmelor folosind curent electric. Un electrocoagulator special vă permite să uscați baza îngustă a papilomului sau întregul neg. După aceea, creșterea este ușor separată de piele. Sângerarea din rană nu apare deoarece vasele sunt sigilate cu curent.

Recuperarea va dura 7-10 zile. În acest moment, se recomandă tratarea crustelor cu tinctură de alcool de gălbenele de 2 ori pe zi. Acest lucru va ajuta la evitarea infecției. După ce crusta cade, sub ea se găsește o piele subțire roz, care trebuie protejată de răniri și lumina directă a soarelui.

Principalul avantaj al acestei metode este că papilomul poate fi trimis pentru examinare la un medic oncolog.
Dezavantajele metodei. Dacă nu este suficient să tratați zona în care a fost localizat papilomul, atunci după un timp poate crește din nou. Îndepărtarea pe zonele sensibile (organele genitale) poate fi dureroasă.

Care este cel mai bun mod de a elimina papilomul de pe față și corp?

Îndepărtarea papiloamelor de pe față

Papiloamele de pe față sunt o lipsă semnificativă de aspect. Prin urmare, eliminarea lor este o procedură care se efectuează foarte des. Alegerea metodei depinde de dimensiunea construcției și de structura acesteia.

Îndepărtarea papiloamelor cu azot lichid este larg răspândită în multe clinici și saloane de înfrumusețare. După aceasta, în cele mai multe cazuri, nu apar cicatrici pe piele.

Îndepărtarea cu laser este, de asemenea, foarte populară. Specialistul dozează cu precizie forța laserului. Acest lucru ajută la „evaporarea" celulelor papiloma, dar nu afectează țesuturile sănătoase. Este considerată cea mai sigură procedură, deoarece laserul distruge microbii care provoacă inflamație.

Electrocoagularea și îndepărtarea tradițională a bisturiului sunt mai dureroase, iar rănile după astfel de operații se vindecă mai mult.

Daca preferi sa fii tratat cu remedii naturiste, atunci incearca sa indepartezi defectul de pe fata cu ajutorul sucului de pelin, celidonia sau calendula. Pentru a face acest lucru, umeziți papilomul de mai multe ori pe zi cu suc care iese în evidență din tulpina plantei.

Îndepărtarea papiloamelor de pe pleoapă

Pielea de pe pleoape este foarte subțire și adesea dezvoltă o erupție cutanată de excrescențe. Îndepărtarea papiloamelor de pe pleoapă necesită o precizie specială. Prin urmare, nu mergeți la saloane de înfrumusețare aleatorii. Este mai bine să încredințați această muncă unui dermatolog.

Cele mai bune rezultate se obțin prin îndepărtarea cu azot lichid sau cu laser. Aceste metode vă permit să faceți procedura fără sânge și să evitați infectarea plăgii cu bacterii.

Îndepărtarea papiloamelor de pe gât

Papiloamele din această zonă sunt adesea rănite de îmbrăcăminte sau bijuterii, devin inflamate. Pentru a preveni infecția, medicii recomandă îndepărtarea acestora.

Cea mai comună metodă este cauterizarea excrescentelor cu un fascicul laser. Operația nu durează mai mult de 1 minut pentru 1 creștere. Această metodă nu poate proteja complet împotriva reapariției papiloamelor, dar totuși reduce riscul.

Se folosește și electrocoagularea. Un instrument subțire, prin care trece un curent de înaltă frecvență, încălzește țesuturile și ucide virusul. După o astfel de procedură, papilomul poate fi trimis pentru cercetare.

Chirurgia undelor radio are, de asemenea, un efect excelent. O buclă subțire de metal este aplicată pe pielea din jurul papilomului. Ea creează unde radio. Sub acțiunea lor, celulele pielii „se usucă" și creșterea dispare. Conform principiului de funcționare, metoda este similară cu îndepărtarea cu laser.

Îndepărtarea papilomului de pe corp

îndepărtarea papilomului de pe corp

Este necesar să eliminați papiloamele de pe corp atunci când sunt multe, acestea cresc și se contopesc unele cu altele, se inflamează și provoacă neplăceri. Puteți scăpa de ele cu ajutorul unei operațiuni tradiționale. Papiloamele mari sunt tăiate cu un bisturiu. În același timp, este capturată și o zonă de piele sănătoasă pentru a elimina toate celulele afectate de virus. Dar această metodă este folosită atunci când există suspiciunea că au apărut celule canceroase.

O metodă mai modernă și mai blândă este criodistrucția. Azotul lichid îngheață rapid papilomul și acesta dispare. Crusta rămasă trebuie tratată de 2 ori pe zi cu o tinctură alcoolică de galbenele și protejată de apă.

Dacă este posibil, puteți elimina papilomul cu un laser sau folosind un electrocoagulator.
După îndepărtarea papiloamelor, pacientul poate merge acasă aproape imediat. Dar pacientul trebuie să urmeze un curs de tratament antiviral și să aibă grijă de întărirea sistemului imunitar.