Căi de transmitere și infecțiozitate a virusului papiloma uman (HPV)

Papilomavirusul este răspândit. Experții au reușit să detecteze sute de specii, fiecare provocând simptome deosebite. Este destul de simplu să vă infectați - pentru aceasta este suficient să contactați transportatorul. Pentru a vă proteja de un agent infecțios, trebuie să înțelegeți cum se transmite HPV.

Papiloame pe corp

Caracteristici cheie

Papilomavirusul uman unește un grup de microorganisme care includ 100 de subspecii, iar 13 dintre ele pot provoca tumori. Astfel de soiuri se numesc oncogene. HPV se transmite în principal prin actul sexual. Un pericol deosebit îl prezintă tipurile 16 și 18, care în 70% din cazuri devin cauza oncologiei. Degenerarea în celule atipice este observată în zona organelor genitale externe, precum și pe colul uterin. În unele state, un vaccin împotriva tulpinilor oncogene a fost aprobat și este utilizat în mod activ.

Papiloame

După debutul activității sexuale, infecția atât a bărbaților, cât și a femeilor este la fel de frecventă. Există tipuri de HPV care nu cauzează probleme. Uneori, infecția dispare de la sine, fără nicio intervenție externă. Durează până la câteva luni, dar durează până la câțiva ani pentru ca anumite tipuri de boli cauzate de HPV să treacă.

Virușii HPV de tip 6 și 11 provoacă formarea verucilor genitale. Sunt destul de contagioși. HPV are propriul ADN, care are o formă spirală. Un astfel de microorganism nu are coajă. Virionul are un diametru de 55 nanometri și poate fi prezent mult timp pe diferite suprafețe, precum și în aer și apă. Unele soiuri sunt oncogene, adică pot provoca degenerarea epiteliului celular în atipic. Tipurile HPV sunt desemnate cu numere speciale. Oncogenicitatea scăzută are:

  • 42;
  • 43;
  • 44.

Speciile 16 și 18 sunt considerate periculoase. Tulpina 33, care poate provoca cancer la femei, este de asemenea întâlnită adesea. Acumularea agentului infecțios se efectuează în celulele membranelor mucoase.

Replicarea microorganismului este observată aici, după care persistența apare în diferite straturi ale epiteliului. Din acest moment, începe procesul de tranziție a celulelor la cele atipice.

Căi de transmisie

Cum se transmite virusul papilomului uman la femei și bărbați, exact oamenii de știință au reușit să afle nu cu mult timp în urmă. Se introduce în epiteliu numai după contactul direct cu pielea sau membranele mucoase. De obicei, acest fenomen este remarcat în prezența microtraumatismului. Acest lucru necesită contactul cu o persoană infectată. Există, de asemenea, un mod comun de infectare, care astăzi ridică multe întrebări.

Infecția cu HPV poate apărea în piscină

Papilomavirusul uman are mai multe căi de transmisie. Uneori, infecția poate apărea în locuri publice, cum ar fi piscine și saune. Este posibil ca o infecție să poată pătrunde în membranele mucoase dacă pielea este deteriorată în timpul bărbieritului, tăierii unghiilor etc. Copiii nou-născuți se infectează atunci când trec prin canalul de naștere al mamei. Sunt expuși riscului lucrătorilor medicali care efectuează intervenții chirurgicale la pacienții cu HPV. Examinările urologice și ginecologice sunt periculoase, dar acest lucru poate fi evitat cu utilizarea mănușilor de unică folosință și a instrumentelor medicale.

Persoanele care lucrează cu pește și carne crude se pot infecta, de asemenea. Există chiar și un concept special - „negi de măcelar". Și dacă mai devreme a existat opinia că agentul cauzal al bolii a fost transmis exclusiv prin contact sexual, atunci după introducerea metodei de reacție în lanț a polimerazei, a devenit clar că există mult mai multe căi de infecție.

Este posibil să se stabilească dacă papiloamele sunt contagioase numai după diagnosticul corect. După intrarea în corpul uman, virusul trece prin fluxul sanguin și este fixat pe epiteliul organelor genitale, în anus. Apoi invadează epiteliul și ADN-ul său, forțând celulele să funcționeze diferit. Epiderma deteriorată crește și se împarte.Perioada de incubație pentru HPV nu este mai mare de 3 luni, dar în anumite circumstanțe această perioadă poate fi redusă sau crescută până la câțiva ani.

HPV este capabil să rămână în organism într-o stare latentă pentru o lungă perioadă de timp, uneori este prezent chiar de la naștere. Virusul se poate răspândi de la o persoană la alta destul de ușor. Uneori este posibil să se infecteze cu un microorganism patogen prin saliva unei persoane bolnave (mai ales atunci când se sărută). Prevalența sa astăzi este mare. Unele persoane sunt purtătoare și pot infecta pe altele. Manifestările externe ale patologiei se găsesc la 1/3 din femeile aflate la vârsta fertilă în timpul examinărilor de rutină. Prezența unui astfel de virus în organism este mai așteptată pentru specialiști decât absența acestuia.

PVI și caracteristicile sale

Infecția cu papilomavirus uman este o boală cauzată de un agent infecțios prezent pe piele și mucoase. Se numește HPV. După ce intră în organism, după un timp, celulele cresc sub formă de negi, negi și papiloame. Jumătate dintre persoanele care sunt active sexual au experimentat acest virus. Infecția se poate manifesta peste un an sau mai mult și, uneori, nu provoacă deloc simptome. În majoritatea cazurilor, există un curs recurent al bolii, uneori este posibilă auto-vindecarea.

Papiloame pe față

Dintre infecțiile virale urogenitale cunoscute, PVI este cea mai răspândită. Manifestările sale clinice sunt diverse. Din cele 100 de specii cunoscute în prezent, 30 conduc la formarea de creșteri în regiunea anogenitală. Unele tipuri de HPV pot duce la tumori maligne ale colului uterin, organe genitale externe la femei și bărbați. Transportul poate apărea atunci când nu există simptome. Aceste forme sunt descoperite întâmplător în timpul examinării.

Virusul papilomului se manifestă oriunde. Aceasta poate fi pielea de sub sâni, pe gât și axile. Este activ pe membranele mucoase. Negii genitali contribuie la disconfort și estetică. Astfel de creșteri pot provoca hemoragii.

Aceeași prevalență este observată la ambele sexe. Virusul papilomului se manifestă mai des la persoanele cu imunitate slabă. Cei care abuzează de alcool și țigări și sunt sexual promiscuți prezintă cel mai mare risc de infectare.

Microorganismul este activat și la tineri dacă au existat situații nefavorabile.Un exemplu ar fi utilizarea pe termen lung a anumitor medicamente. , boli gastro-intestinale, infecții virale respiratorii. Oamenii care vizitează adesea plaja trebuie, de asemenea, să fie atenți, deoarece umiditatea ridicată domnește aici. În plus, pielea aproape că nu este acoperită de îmbrăcăminte.

Infecția poate apărea nu numai de la cunoștințe ocazionale, ci și de la persoane cu care trăiește o persoană sănătoasă.

Simptome tipice

Majoritatea tipurilor cunoscute de HPV nu cauzează simptome dureroase. Dar dacă estetipurile 16 sau 18, sunt posibile patologii precanceroase. . . Astfel de stări nu pot fi ignorate. Procesul renașterii poate dura ani de zile, astfel încât o persoană infectată are întotdeauna ocazia să caute ajutor în timp util. Apropo, calusurile de pe picioare se formează, de asemenea, cu participarea virusului papiloma.

HPV duce la apariția papiloamelor pe piele

De-a lungul vieții, sănătatea umană se schimbă. În timp ce imunitatea este relativ puternică, atunci este posibilă doar apariția de veruci obișnuite sau neoplasme juvenile inofensive. Cu probleme mai grave cu apărarea corpului, papiloamele apar pe un picior subțire. Sunt localizate pe pleoape, sub brațe și pe gât. În scopul prevenirii, experții recomandă îndepărtarea unor astfel de neoplasme.

Negii genitali provoacă tulpini de HPV 6 și 11. Transmiterea acestor viruși se efectuează sexual. La bărbați, zonele deteriorate cad pe canelura coronară a capului penisului și a preputului.Pentru femei, acestea sunt:

  • labiile;
  • zona din jurul vaginului;
  • anus.

Dacă nu există tratament pentru astfel de creșteri pentru o lungă perioadă de timp, patologia progresează. Femeile pot avea hemoragii pe mucoasa vaginală după actul sexual. Sunt, de asemenea, posibile disconfort, descărcare urât mirositoare și durere în bazin, picioare sau spate. Simptomele cresc pe măsură ce agentul infecțios se răspândește.

Aproximativ 80% dintre femei trebuie să facă față infecțiilor virale. Dacă vorbim despre HPV, atunci intrarea acestuia în organism contribuie la debutul timpuriu al vieții intime, la actul sexual fără a folosi prezervativul. Numărul bolilor cauzate de HPV a crescut exponențial în ultimii ani. Apariția oncologiei cervicale la fetele tinere care sunt active sexual se explică prin imperfecțiunea sistemului imunitar. În această perioadă, starea hormonală nu are timp să se stabilească într-un mod deplin.

Metode de tratament

Vaccinarea împotriva tulpinilor oncogene de HPV

La femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani, infecția cu papilomavirus uman poate părăsi corpul singur într-un an. Acest lucru nu necesită nici măcar un tratament special, deoarece imunitatea face față funcției de a scăpa de microorganisme. Dar tacticile de tratament corect alese sunt încă preferabile, indiferent de sex și vârstă. Acesta este 90% dintr-un rezultat de succes.

Fiecare medic are propria opinie cu privire la tactica tratamentului. Dar există fundații pe care se bazează toți specialiștii.

Terapia trebuie să fie cuprinzătoare. Metodele distructive tipice pentru intervenția chirurgicală nu sunt întotdeauna justificate. De obicei, medicii recomandă agenți tonici, antivirali și imunomodulatori. Este de dorit ca ambii parteneri să fie supuși unui astfel de tratament. De asemenea, ar trebui să utilizați prezervative pentru a scăpa eficient de HPV.